2007-09-11

Ledare, vadå?

På förekommen anledning tänkte jag klargöra lite vad det egentligen är jag läser och förklara lite titlar och annat som förekommer inom räddningstjänsten.

Det jag läser på Revinge är ett påbyggnadsår i räddningstjänst för brandingenjörer (förkortat RUB). För att gå det året krävs att man är brandingenjör (ganska självklart) och brandingenjör blir man antingen vid LTH eller vid LTU. När man gått RUB är man behörig att åka som räddningsledare, vilket är en juridisk titel som innebär att man för befäl över en eller flera räddningsstyrkor vid en räddningsinsats enligt Lag om skydd mot olyckor.

Sedan finns det ett antal andra titlar inom räddningstjänsten som ofta också är förknippade med räddningsledarskapet. Men, räddningsledare är ingen yrkestitel eller liknande utan bara en juridisk term, att vara räddningsledare medför dock vissa rättigheter och skyldigheter. Dessa är till exempel ingrepp i annans rätt och att avsluta räddningsinsats.

Styrkeledare kallas de som gått Räddningsverkets utbildning brandförman deltid, brandförman heltid eller, enligt nya utbildningssystemet, Räddningsledare A. För att få gå dessa befälsutbildningar krävs brandman deltid/brandman heltid (enligt gamla utbildningssystemet) eller 2-åriga SMO-utbildningen alternativt deltidsbrandmannautbildningen räddningsinsats (enligt nya).

Insatsledare kallas de som gått gamla brandmästarutbildningen eller nya Räddningsledare B. En del brandmästare gick också gamla Förebyggande 1 (som kunde byggas på med Förebyggande 2) och kallades därefter för brandinspektörer.

Vakthavande brandingenjör/räddningschef i beredskap/brandingenjör i beredskap etc har vanligtvis gått "min väg", dvs. brandingenjörsutbildning kompletterad med RUB.

Såväl styrkeledare, insatsledare och vakthavande brandingenjör/motsv. kan alltså vara räddningsledare. Olyckans omfattning och hjälpbehovet styr ledningsbehovet, alltså om det är en styrkeledare eller annat högre befäl som är räddningsledare.

Det är alltid upp till räddningstjänsterna att bestämma vad deras personal lägst ska ha för utbildningsnivå. Således kan en brandingenjör även åka som insatsledare och en brandmästare kan kallas för styrkeledare. Det gäller att inte blanda ihop utbildningsbegrepp med funktion så att säga. Vid en del kårer är insatsledare bara en titel för den som åker som ledningsfunktionen insatsledare, annars tid kallas denne t ex brandmästare eller brandinspektör. Styrkeledare och insatsledare blir dock vanligare och vanligare som befattning/titel även "utanför larmtid".

Förut fanns ett krav (tror jag) om att ha arbetat i ett visst antal år för att få gå befälsutbildningarna men det är numera borttaget. Dock är det oftast räddningstjänsten som bestämmer vem som får gå utbildningarna och när, eftersom de betalar denna.

Ovanstående borde stämma tämligen bra men jag reserverar mig ändå för felaktiga förklaringar... För den som vill läsa mer rekommenderar jag Räddningsverkets sida om vidareutbildningar.

Klart, slut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Oh tack så mkt :D nu förstår jag allafall bättre vad man behöver studera till och sånt :D Tack så mycket för hjälpen och jag lägger till dej på min länkar med!