2007-07-06

Befälsnivåer

Sedan Räddningsverket släppte skriften "Grunder för ledning" har många frågor stötts och blötts om vad de olika befälsnivåerna inom svensk räddningstjänst ska kallas och ha för funktion. Som det ser ut nu har många anammat synsättet i "Grunder för ledning" tämligen rakt av och infört begreppen styrkeledare, insatsledare och vidare uppåt i ledningshierarkin med vakthavande brandingenjör (VBI)/brandingenjör i beredskap (BIB)/räddningschefsberedskap (RCB) med flera beteckningar.

Inom det gamla utbildningssystemet blev examensbenämningen brandförman eller brandmästare. Idag kallas utbildningarna Räddningsledning A (motsvarande brandförmansnivå) och Räddningsledning B (motsvarande brandmästarnivå). Så vad ska de nyutbildade kallas när de kommer hem till stationen numera?

Jag menar att begreppen styrkeledare och insatsledare är funktionsbenämningar för operativa insatser i syfte att klargöra en ledningsstruktur, likväl som VBI/BIB/RCB också är funktioner. Ingen brandingenjör går ju runt med beteckningen "Vakthavande brandingenjör" på sin tröja när han/hon arbetar till vardags, knappt ens när denne faktiskt är VBI/motsvarande.

Kopplat till ett organisationsteoretiskt perspektiv är titeln på jobbet viktigare än än arbetsgivarna kan tro. Luddiga begrepp som "samordningschef", "gruppsamordnare" och "driftledare" kombinerat med ett ansvar både uppåt och nedåt i organisationen kan försätta den bäste i en utsatt situation. Tydliga roller och arbetsbeskrivningar i en organisation ger tydliga ramar för arbetet och förstärker den enskildes ansvar och kreativitet.

Nu menar jag inte att nuvarande system är helt uppåt väggarna. Men det är högst intressant att utvärdera och kritiskt granska systemet på ett konstruktivt sätt. Jag hoppas på att kunna utveckla mina resonemang och funderingar kring räddningstjänstorganisation under hösten (oj vad akademiskt det lät...). Lägger vi sedan på synen att en räddningsinsats (och därmed ledningsbehovet) styrs av den enskildes hjälpbehov i en olycka blir det hela något riktigt smaskigt att bita i!

Klart, slut.

Inga kommentarer: