2007-03-08

Gasololycka

Idag var en väldigt rolig dag för klassen RUB. Det var nämligen dags att hoppa i larmställen och göra lite praktiska övningar på fältet! :) Imorgon och nästa vecka är det praktiska övningar i stort sett varje dag. Idag hade vi gasololyckan, imorgon är det dags för drivmedelsolyckan och sedan följer ammoniakolyckan och annat skojigt! Nedan avancerar vi mot ett tänkt läckage på en gasoltank, i syfte att stänga kranen. Alla fick pröva att både leda de två strålförarna och vara strålförare. Just på fotot nedan är jag säkerhetsman (längst till höger).


Med strålrörens vattenridå som skydd går det att krypa riktigt nära utan att känna något annat än en massa vatten som plaskar omkring en:


Ruskigt roligt! :)

Efter denna praktiska del hade vi lite teori om gasol, i princip hur gasolflaskor fungerar och hur deras säkerhetssystem fungerar. Lärde mig en ny sak och det är att gasol kan lösas i is. Ja, inte i själva isen men i de "utrymmen" som finns i iskristallen. Gashydrater alltså. Sammantaget var det en väldigt lärorik dag om gasol och jag misstänker att det kommer att bli det även med de andra kemolyckorna...

Klart, slut.

Inga kommentarer: